Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Genel Bilgiler

Program Profili

Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2016 yılında Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulmuş 4 yıllık bir lisans programıdır. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Üniversitemizin Yalıncak Yerleşkesinde lisans düzeyinde eğitim-öğretime başlamıştır.

Bölümün Amacı: Beslenme ve diyetetik alanında bireysel ve toplumsal sorunları saptayan, değerlendiren, çözüm önerileri getiren, farklı yaş gruplarının enerji ve besin öğesi gereksinimlerini belirleyebilen, bireye ve gruba özel danışmanlık ve eğitim veren, hastalıklara özel diyet programları geliştiren, hazırlayan ve uygulayan, toplu beslenme hizmeti veren kurumlar ve besin sanayinde, üretim, yönetim ve organizasyon, araştırma-geliştirme aktivitelerini gerçekleştiren bilgi ve beceriye sahip insan gücünü yetiştirmektir.

Vizyon: Alanı ile ilgili özgün çalışmalar yapan, ulusal ve uluslararası çevrelerde tanınan, toplum sağlığı ile ilgili plan ve politikalar oluşturulmasında danışılan, lider bir bölüm olmaktır.

Misyon: Yaşam boyu toplumun yeterli ve dengeli beslenme ile sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla, uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun, evrensel düşünce ve değerlere sahip, ülke ve dünya kültürüne saygılı diyetisyen yetiştirmek; bilim ve teknolojiye dayalı, uluslararası standartlarda eğitim-öğretim, araştırma ve danışmanlık hizmetleri sunmaktır.

Bölüm Tanımı: Beslenme ve diyetetik bölümü sosyoloji, psikoloji, hücre biyolojisi, genetik, fizyoloji, anatomi, besin teknolojisi gibi birçok bilim dalı ve disiplinin etkileşiminin sonucunda ortaya çıkan bir bilim dalıdır. Dünya genelinde yetersiz ve dengesiz beslenmenin yarattığı sağlık sorunları ile mücadele edilmektedir. Çağın en önemli sağlık sorunu olan obezite, kalp damar hastalıkları, diyabet, sindirim sistemi hastalıkları, kanser ve pek çok hastalıkla mücadelede DİYETİSYENLERE büyük iş düşmektedir.

İstihdam Olanakları

Beslenme ve Diyetetik Mezunları; (1) Yataklı tedavi kurumlarında, (2) Tedavi kurumlarında; renal bakım üniteleri, diyabet eğitim merkezleri, enteral-parenteral beslenme ekibinde, (3) Özel diyet polikliniklerinde, (4) Toplu beslenme sistemlerinde (kreşlerde, okullarda, yemek fabrikalarında, otellerin yiyecek içecek servislerinde, toplu beslenme yapan tüm kurumlarda vb), (5) Beslenme sanayisinde, (6) Besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, yönetici, (7) Halk sağlığı hizmetlerinde; ana çocuk sağlığı merkezleri, sağlık ocakları, yaşlı bakım merkezlerinde, (8) Spor merkezli okullarda, zayıflama merkezlerinde ve (9) Eğitim ve araştırma kurumlarında araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet etmektedirler.